Zrárna sýrů

Zrárna sýrů

Minulý měsíc jsme vyráběli na zakázku regály určené k zrání sýru. Jejich nerezová konstrukce praktického tvaru umožňuje zákazníkovi na maximum využít prostory zrárny. Jednotlivé police jsou vysouvatelné a zajišťují jak dobrý přístup k sýrům a manipulaci s nimi během procesu zrání, tak i pozdější snadnou sanitaci.

 

Sýr je definován jako mléčný produkt vyrobený vysrážením bílkoviny z mléka, a to buď působením syřidla (čedar, gouda), nebo prokysáním - tak se vyrábí např. tvaroh nebo olomoucké tvarůžky.

 

Zrání sýru je posledním, avšak velmi důležitým krokem, v rámci výrobního procesu. Podle toho, o jaký druh se jedná, může trvat různě dlouhou dobu. V tzv. zrárnách, kde musí být zajištěna konstantní teplota a vlhkost, sýry zrají týdny, měsíce, ale některé i celé roky a péče o ně není vůbec jednoduchá. Denně se kontroluje správná vlhkost, sýry se musí pravidelně otáčet a čistit. Některé se omývají v solném roztoku či koupou v olejových lázních.

 

Než se takový sýr dostane na náš stůl, může trvat poměrně dlouho a stojí za tím velký kus práce. Víte, jak o sýr správně pečovat, aby dlouho vydržel?

 

Sýry je vhodné uchovávat v nejspodnější části lednice, buď v originálních obalech nebo důkladně přetažené potravinářskou fólií. Před konzumací je vhodné sýry vyndat z lednice na cca 20 - 30 minut a nechat je při pokojové teplotě. Po konzumaci je vhodné je opět řádně zabalit a vložit zpět do spodní části lednice. Při správné manipulaci sýr vydrží i 2 až 3 týdny po načnutí. Obecně platí pravidlo, čím je sýr tvrdší a déle zraje, tím déle vydrží. Velmi choulostivé jsou sýry čerstvé, s krátkou dobou zrání, např. Mozzarella. Ty je pak potřeba zkonzumovat velmi rychle po otevření.

Zaujali jsme vás? Ozvěte se nám!

Máte zájem o naše řešení, chcete vypracovat cenovou nabídku nebo se pouze potřebujete na něco zeptat? Tak do toho! Pošlete zprávu a my se Vám obratem ozveme.

Více…

Czech Best Managed CompaniesCZGBCAMSP

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies